Skandalozna odluka Visokog prekršajnog suda

Židovska nevladina udruga B'nai B'rith u Hrvatskoj (loža „Gavro Schwartz, Zagreb) izražava svoju zabrinutost zbog skandalozne odluke Visokog prekršajnog suda u kojoj se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ (ZDS) u pjesmi Marka Perkovića Thompsona ne smatra prekršajem.

B'nai B'rith je svjetska i europska židovska organizacija duge tradicije i znatnog ugleda koja ima svoje promatrače u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe. Cilj ove nevladine organizacije je između ostalog ukazivanje na opasnosti od širenja antisemitizma, rasizma, ksenofobije i pokušaja reafirmacije fašizma. Stoga, B'nai B'rith Hrvatska smatra potrebnim iskazati svoj stav u vezi pozdrava ZDS, jer je Visoki prekršajni sud svojom nedavnom odlukom opet aktualizirao u Hrvatskoj ovaj nedopustivi način izražavanja simpatije prema ustaštvu i sramotnom djelovanju i zločinima počinjenim u NDH od 1941. do 1945. godine.

Nepobitna je povijesna činjenica da su se sa ZDS u NDH potpisivali rasni zakoni i mnogi dokumenti koji su poticali pljačke, ubojstva nevinih ljudi i genocid nad Srbima, Romima i Židovima. Uz taj poklič ustaški su zločinci obavljali najsvirepija mučenja i masovna ubojstva po stratištima i logorima kao što su bili Jadovno i Jasenovac. Ponovna upotreba ovoga pokliča, makar i u pjesmi, stvara dojam, da u Hrvatskoj još uvijek, 75 godina nakon teških zločina počinjenih od stane fašističkog režima u vrijeme Holokausta, ima osoba koje relativiziraju te najcrnje stranice hrvatske povijesti. To u svjetskoj javnosti nepotrebno i štetno stvara negativnu sliku o Hrvatskoj, državi koja je po svom ustavu osnovana na antifašizmu i članica Europske unije gdje sve članice javno i oštro zabranjuju svako profašističko djelovanje i simbole.

Do sada smo u Hrvatskoj nekoliko puta imali prilike čuti mišljenja o pozdravu ZDS koja nisu bila dovoljno odlučna u zabrani tog pokliča. Nažalost, ni bivša predsjednica kao ni današnji premijer nisu zauzeli jasni, osobni stav prema tom pozdravu već su tražili mišljenja povjesničara odnosno povjerenstva akademika iz HAZU. Umjesto da vlasti i javnost smatraju neophodnim da već djeca u osnovnoj školi saznaju o zločinačkim djelima koja su se obavljala uz ovaj poklič, odluka Visokog prekršajnog suda samo proširuje neprihvatljive stavove o ovom pozdravu a time i NDH, stavove koji su neki političari primili s oduševljenjem.

Ipak, ohrabrujuće je, što su se u hrvatskoj javnosti javili i glasovi osude odluke Visokog prekršajnog suda i što je Ustavni sud izjavio da je ova skandalozna odluka u suprotnosti s ustavom Republike Hrvatske. Takvi stavovi su doprinos da se gradi prosperitetno i tolerantno društvo u kojem će građani Hrvatske imati zadovoljstvo i sreću da žive u svojoj lijepoj i slobodnoj zemlji.          

Podijelite ovu objavu