Međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta - riječi dr. Krausa

DRAGI  ČLANOVI ŽIDOVSKE OPĆINE ZAGREB I KOORDINACIJE ŽIDOVSKIH OPĆINA U RH

Danas je 27. siječanj, Međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Dan, kada se od 2005. godine, odlukom UN građani svijeta i mi Židovi, kojima je taj dan posvećen,uz JOM HAŠOA, sjećamo svih naši baka, djedova, majki, očeva, sestara, braće, djece, teta, stričeva, sestrični, bratića, rođaka, prijatelja – svih onih koje smo voljeli, svih onih koji su odvedeni iz svojih kuća, stanova, ureda, radnih mjesta, ulica po sili rasnih zakona. Odvedenih na stratišta, umrlih tokom deportacija, u koncentracijskim logorima smrti diljem Europe i Hrvatske – od Auschwitza do Jasenovca.

I to zato jer su bili drugačiji, jer su bili Židovi.

Sjećamo se i onih koji su se uspjeli vratili i ispričati strašne životne priče koje su prošli na stratištima Europe i vlastite domovine. Sjećamo i onih koji su preživjeli, koji su bili izabrani. Sjećamo se svih onih zbog kojih žalujemo. Neki srećom još žive i dan danas kao iz inata i prkose onima koji su željeli da nestanu zauvijek i onima koji negiraju to što su proživjeli i što svjedoče istinu. Sjećamo se i onih koji su nastavili njihov život.

Na grobove onih koji su se vratili i više ih nema možemo postaviti kamenčić sjećanja. Za one naše sestre i braću diljem svijeta koji su otišli, koji su odvedeni i nikada se nisu vratili, čiji su grobovi i mjesta smrti nepoznata postaviti ćemo kamenčiće na zajedničkoj grobnici žrtava Holokausta. Žrtava ustaškog terora, žrtava rasnih zakona NDH.

Danas je Međunarodni dan sjećanja na naše najmilije, ne zaboravimo njihove priče, nastavimo njihove priče, to je naša obaveza spram istine i strahote koja se dogodila, koja je nanesena nama Židovima samo zato jer smo Židovi.

ZIHRONAM LIVRAHA!

Dr. Ognjen Kraus

Podijelite ovu objavu