In memoriam Branko Lustig

In memoriam Branko Lustig

Hrvatski producent, dobitnik nagrada Oscar kao i jedan od preživjelih holokausta – Branko Lustig je umro prošlu srijedu u Zagrebu u 87. godini života. Rođen je u Osijeku 1932. te je kao židovsko dijete odveden u koncentracione logore, prvo u Auschwitz-Birkenau a potom u Bergen-Belsen. Šoa ga je ostavila bez najvećeg dijela njegove obitelji.

1955. absolvirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon toga bio je producent u nizu stranih filmova koji su snimani u tadašnjoj Jugoslaviji. Često je nastupao i kao glumac u sporednim ulogama.

1988. preselio se u Sjedinjene države gdje je doživio ključni uspjeh kao producent filma Stevena Spielberga “Šindlerova lista” (1993). U filmu se Spielberg služio i konkretnim iskustvom Branka Lustiga iz Auschwitza. Godinu potom Branko Lustig dobio je kao prvi Hrvat nagradu Oscar. Drugi Oscar dodjeljen je gospodinu Lustigu godine 2001. za film “Gladijator”.

1994. bio je jedan od osnivača Spielbergove fondacije Šoa čiji cilj je bio da u što većem broju putem videozapisa zauvjek zapiše svjedočanstva ljudi koji su preživjeli holokaust. Svog Oscara za Šindlerovu listu poklonio je 2015. Yad Vashemu.

Brije šest godina vratio se Branko Lustig u Zagreb.

Podijelite ovu objavu