Događaji
Početna
B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz" Zagreb


24. listopad 2016
Proljetos je u izdanju Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku izašla monografija o poznatom kiparu židovskog porijekla rođenom u Osijeku. Autor monografije je kustos muzeja Daniel Zec. Oscar Nemon bio je vrhunski kipar - portretist. Većinu života proveo je u Engleskoj gdje je portretirao mnoge znamenite ličnosti javnoga živote Britanje: kraljicu Elizabetu II, Winstona Churchilla, Bernarda Montgomryja, Harolda Macmillana. U Beču je portretirao Sigmunda Freuda. Svom rodnom gradu Osijeku poklonio je skulpturu "Majka i dijete", spomenik žrtvama Holokausta, koji danas stoji u parku koji je nazvan po Oscaru Nemonu. BB Hrvatska je povodom izdavanja monografije organizirao dolazak kćeri Oscara Nemona, Lady Aurelie Young koja živi u Engleskoj i vrlo mnogo drži predavanja o svom ocu kiparu i njegovom radu. Zajedno s Lady Aureliom u Zagreb je došao i autor monografije Daniel Zec te je u suradnji s mađarskim Balassi institutom u njihovim prostorijama održano predavanje i predstavljanje knjige. Lady Aurelija je u predavanju s oko 50 slika i filmskih zapisa izvanredno prikazala život i rad svoga oca. U pauzi između dva predavanja glazbenu točku na klarinetu izvela je Emma Štern. Po želji Lady Aurelije ona je najprije odsvirala uspavanku "Tiho noći..." koje se Aurelia sjeća kada ju je otac tom pjesmom uspavljivao.
Kustos Daniel Zec nadopunio je sliku o Nemonu istaknuvši da je Nemon bio samouk ali vrlo talentiran pa se vinuo do najznačajnijih kipara portretista. Knjiga o njemu slikama prikazuje njegove radove ali sadrži i tekstove. To su uspomene samog Nemona kao natpisi o njemu drugih osoba.
Događaj je publika vrlo dobro primila, tako da su učesnici, organizatori i publika bili vrlo zadovoljni.
13. svibnja 2016 u 20 sati
Povodom Dana države Izrael
u suradnji s Veleposlanstvom države Izrael
Dvorana "Blagoje Bersa"
 Muzička akademija Zagreb
Koncert violinskog tria iz Izraela (Magic Violin Trio)
Ulaz je besplatan,  karte možete podići u Muzičkoj akademiji u srijedu 11. 5. i petak 13. 5. od 17. do 20 sati


20. veljače 2016 u 20 sati
 Klavirski jazz recital
  David Gazarov      
Dvorana "Blagoje Bersa"
 Muzička akademija Zagreb
 David Gazarov je njemački pijanist, skladatelj i aranžer, živi u Zagrebu. Samostalnim koncertima, kao klasični, jazz i cross-over pijanist, nastupio je na mnogim svjetskim i hrvatskim pozornicama. Nastupao je i snimao s proslavljenim svjetskim jazz-glazbenicima. Kao posebno priznanje za svoj umjetnički rad, 1999. godine primio je Državnu nagradu s Diplomom bavarskog Ministarstva kulture.
 U vlastitim kompozicijama poput Bauer Gigue, kao i u cross-over aranžmanima kao što je Retrospective (Etude in e-flat minor, Op.10, No.6), Gazarov kombinira glazbene elemente različitih epoha pronalazeći srodnosti, a ponekad i identičnosti zakona glazbenog razvoja, pri čemu slušatelju pruža atraktivnu i razumljivu glazbenu formu.

Predavanje Lady Aurelije Young
Glazbena točka Emme Stern
Daniel Zec govori o knjizi
6. studeni 2017.
U organizaciji naše udruge prikazali smo izložbu "Povijest Izraela od Abrahama do današnjih dana". Izložba je postavljena u prostoriji Hrvatsko izraelskog društva u Radićevoj ulici 26 u Zagrebu. Na 24 panela uz tekst i slike izložba prikazuje bitne događaje židovske povijesti. Koko je istovremeno bila 100 godišnjica Balfourove deklaracije, uz otvorenje izložbe organizirali smo predavanje o tom dokumentu. Predavanje je održao naš poznati povjesničar i dobar poznavalac sadašnjeg Izraela dr. sc. Boris Havel. Priredba je bila dobro posjećena. Osvrt na nju prikazala je Hrvatska televizija u svojoj emisiji "Prizma" koja donosi vijesti o radu nacionalnih manjina.

8. svibanj 2017.
Održana izborna godišnja skupština udruge. Za iduće razdoblje od dvije godine izabrano je dosadašnje rukovodstvo: D. Fischer predsjednik, M. Bernfest dopredsjednik, M. Altarac tajnica. Istaknuti su finacijski problemi udruge. Za narednu 2018. godinu Udruga će pokušati dobiti sredstva od Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. U koliko se ta sredstva ne ostvare niti se broj članova ne poveća, udruga će prestati s radom. U narednom razdoblju udruga će pokušati organizirati nekoliko kulturnih događaja prvenstveno za Dan židovskog nasljeđa, prva nedjelja u mjesecu rujnu.

7. prosinac 2016
Na postavljanje ploče u mjestu Jasenovac s ustaškim pozdravom, sinonimon za etničku i rasnu mržnju, reagirala je naša BB udruga Izjavom za javnost. U njoj izražavamo naše negodovanje i zabrinutost što se simboli antisemitizma i rasnih progona javno objavljuju u Hrvatskoj. Smatramo kako to šteti ugledu Hrvatske u svijetu. Puni tekst izjave pogledajte ovdje:
Izjava01


Proudly built with SiteSpinner free website maker
Proudly built with SiteSpinner free website maker