Događaji
Početna
B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz" Zagreb


24. listopad 2016
Proljetos je u izdanju Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku izašla monografija o poznatom kiparu židovskog porijekla rođenom u Osijeku. Autor monografije je kustos muzeja Daniel Zec. Oscar Nemon bio je vrhunski kipar - portretist. Većinu života proveo je u Engleskoj gdje je portretirao mnoge znamenite ličnosti javnoga živote Britanje: kraljicu Elizabetu II, Winstona Churchilla, Bernarda Montgomryja, Harolda Macmillana. U Beču je portretirao Sigmunda Freuda. Svom rodnom gradu Osijeku poklonio je skulpturu "Majka i dijete", spomenik žrtvama Holokausta, koji danas stoji u parku koji je nazvan po Oscaru Nemonu. BB Hrvatska je povodom izdavanja monografije organizirao dolazak kćeri Oscara Nemona, Lady Aurelie Young koja živi u Engleskoj i vrlo mnogo drži predavanja o svom ocu kiparu i njegovom radu. Zajedno s Lady Aureliom u Zagreb je došao i autor monografije Daniel Zec te je u suradnji s mađarskim Balassi institutom u njihovim prostorijama održano predavanje i predstavljanje knjige. Lady Aurelija je u predavanju s oko 50 slika i filmskih zapisa izvanredno prikazala život i rad svoga oca. U pauzi između dva predavanja glazbenu točku na klarinetu izvela je Emma Štern. Po želji Lady Aurelije ona je najprije odsvirala uspavanku "Tiho noći..." koje se Aurelia sjeća kada ju je otac tom pjesmom uspavljivao.
Kustos Daniel Zec nadopunio je sliku o Nemonu istaknuvši da je Nemon bio samouk ali vrlo talentiran pa se vinuo do najznačajnijih kipara portretista. Knjiga o njemu slikama prikazuje njegove radove ali sadrži i tekstove. To su uspomene samog Nemona kao natpisi o njemu drugih osoba.
Događaj je publika vrlo dobro primila, tako da su učesnici, organizatori i publika bili vrlo zadovoljni.
13. svibnja 2016 u 20 sati
Povodom Dana države Izrael
u suradnji s Veleposlanstvom države Izrael
Dvorana "Blagoje Bersa"
 Muzička akademija Zagreb
Koncert violinskog tria iz Izraela (Magic Violin Trio)
Ulaz je besplatan,  karte možete podići u Muzičkoj akademiji u srijedu 11. 5. i petak 13. 5. od 17. do 20 sati


20. veljače 2016 u 20 sati
 Klavirski jazz recital
  David Gazarov      
Dvorana "Blagoje Bersa"
 Muzička akademija Zagreb
 David Gazarov je njemački pijanist, skladatelj i aranžer, živi u Zagrebu. Samostalnim koncertima, kao klasični, jazz i cross-over pijanist, nastupio je na mnogim svjetskim i hrvatskim pozornicama. Nastupao je i snimao s proslavljenim svjetskim jazz-glazbenicima. Kao posebno priznanje za svoj umjetnički rad, 1999. godine primio je Državnu nagradu s Diplomom bavarskog Ministarstva kulture.
 U vlastitim kompozicijama poput Bauer Gigue, kao i u cross-over aranžmanima kao što je Retrospective (Etude in e-flat minor, Op.10, No.6), Gazarov kombinira glazbene elemente različitih epoha pronalazeći srodnosti, a ponekad i identičnosti zakona glazbenog razvoja, pri čemu slušatelju pruža atraktivnu i razumljivu glazbenu formu.

Predavanje Lady Aurelije Young
Glazbena točka Emme Stern
Daniel Zec govori o knjizi
2. svibnja 2018.
Pred nekoliko dana objavljena je vijest, da je hrvatski povjesničar, znanstvenik i pisac prof. dr. sc. Ivo Goldstein osuđen na razmjerno visoku novčanu kaznu, koja ukupno sa sudskim troškovima iznosi 70.000 kn. Sud je takvu presudu donio na temelju privatne tužbe filmskog režisera Antuna Vrdoljaka. Vrdoljak je tužio Goldsteina da ga je ovaj oklevetao u svom članku u tjedniku Globus iz 2010. godine kada je iznio negativna mišljenja u Vrdoljakovu uratku, televizijskoj seriji o Josipu Brozu Titu. Ivo Goldstein je član židovske manjine u Hrvatskoj i pisac je nekoliko knjiga o povijesti Židova u Hrvatskoj. Po svojoj političkoj orjentaciji Goldsrein je ljevičar.
Na kontraverznu presudu reagiralo je Društvo novinara Hrvatske iznoseći mišljenje da takva presuda guši slobodu govora i izjašnjvanja i suprotna je osnovnim demokratskim načelima.
B'nai B'rith, loža "Gavro Schwartz" smatrala je potrebnim da se po tom pitanju oglasi "Izjavom za javnost". To smo učinili  imajući u vidu da je Goldstein Židov i ljevičar, pa ovakva presuda dovodi u pitanje neovisnost suda i ima političku i anti-semitsku konotaciju.
Izjavu za javnost poslali smo u desetak medija i na desetak ustanova za koje smatramo da bi se o ovom slučaju trebale oglasiti. Našu izjavu donosimo u cjelosti. 
=======================================================================
Izjava za Javnost povodom presude Ivi Goldsteinu
B'nai B'rith (BB) je međunarodna židovska nevladina organizacija akreditirana kod Ujedinjenih naroda, zastupana u UNESCO-u i u Savjetu Europe u Stasbourgu. BB ima svoju međunarodnu upravu u Washingtonu, europski ured u Bruxellesu nekoliko desetina tisuća članova širom svijeta, najveća je i najstarija židovska organizacija međunarodnog značaja. U Hrvatskoj djeluje tek mali ogranak svjetske BB organizacije, no unatoč našoj malobrojnosti ostaje naša dužnost da se osvrnemo na kršenja ljudskih prava, netolerantnost, etničku i vjersku diskriminaciju.
Nedavna pravomoćna presuda protiv prof. dr. sc. Ive Goldsteina ne doprinosi vjerodostojnosti hrvatskog pravosuđa. Uzmemo li u obzir da je Ivo Goldstein židovski aktivist, pripadnih židovske manjine u Hrvatskoj, ovakva kontraverzna sudska odluka, podsjetimo, razmjerno visoka novčana kazna za iznošenje vlastitog mišljenja o filmskom uratku Antuna Vrdoljaka o Josipu Brozu Titu, navodi na političke ali i anti-semitske konotacije. Povijest poznaje mnoge slične presude i procesa, spomenimo samo ime Alfreda Dreyfusa iz 1894. godine i ogromnu štetu koju takve presude donose pravosuđu koje ju izriče. Kako objasniti činjenicu, da se u Hrvatskoj može skriviti saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodima i ostati nekažnjen, primati goleme svote mita, pronevjeriti milione i ostati nekažnjen? Ali biti povjesničar židovskog porijekla i iznijeti vlastito mišljenje o prikazu nekih povijesnih činjenica na filmu je razlog za kažnjavanje!
Vjerojatno ne možemo djelovati na ispravljanje ove nepravde (kao što se to dogodilo u aferi Dreyfus) ali bi voljeli da ovakva odluka ostane samo slučajna pogreška a ne sustavno diskriminatorno i anti-semitsko djelovanje hrvatskog sudstva u 21. stoljeću
B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz, Zagreb
Darko Fischer, predsjednik
==============================================================================10. travnja 2018.
Izložba "Izrael od Abrahama do moderne države" koja je 6. studenog 2017. bila prikazana u Zagrebu, prenesena je u Osijek. Paneli, njih 24, izloženi su u prostoriji nekadašnje osječke sinagoge u Donjem gradu. Grad Osijek je do 1941. imao dvije sinagoge. Veću zgrad, sagrađena 1869. u Gornjem gradu zapalili su ustaše 1941. dok su žalosni ostaci te paljevine srušeni 1951. Sinagoga u Donjem gradu nije srušena i ostala je u vlasništvu Židovske općine Osijek. Zgrada je bila ruševna a Židovska općina Osijek nije imala sredstva da je obnovi, te je 1979. zgradu prodala Evanđeoskoj crkvi. Oko te građevine sagrađeno je nekoliko zgrada Evanđeoskog fakulteta. Dobri odnosi Evanđeoske crkve i Židovske općine omogućili su korištenje prostora nekadašnje sinagoge za postavljanje ove izložbe, kojom smo dali naš doprinos 70-toj godišnjici postojanja Države Izrael. Susretljivošću članova Evanđeoske crkve, posebno rektora Evanđeoskog fakulteta prof.  dr. Petra Kuzmiča, otvorenje izložbe dobilo je veliki publicitet. Otvorenje izložbe bilo je 10. travnja 2018. Njemu je prisustvovao gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, veliki broj članova Židovske općine Osijek i mnogi građani Osijeka. Događaj je bio zapažen u lokalnim medijima.

6. studeni 2017.
U organizaciji naše udruge prikazali smo izložbu "Povijest Izraela od Abrahama do današnjih dana". Izložba je postavljena u prostoriji Hrvatsko izraelskog društva u Radićevoj ulici 26 u Zagrebu. Na 24 panela uz tekst i slike izložba prikazuje bitne događaje židovske povijesti. Koko je istovremeno bila 100 godišnjica Balfourove deklaracije, uz otvorenje izložbe organizirali smo predavanje o tom dokumentu. Predavanje je održao naš poznati povjesničar i dobar poznavalac sadašnjeg Izraela dr. sc. Boris Havel. Priredba je bila dobro posjećena. Osvrt na nju prikazala je Hrvatska televizija u svojoj emisiji "Prizma" koja donosi vijesti o radu nacionalnih manjina.

8. svibanj 2017.
Održana izborna godišnja skupština udruge. Za iduće razdoblje od dvije godine izabrano je dosadašnje rukovodstvo: D. Fischer predsjednik, M. Bernfest dopredsjednik, M. Altarac tajnica. Istaknuti su finacijski problemi udruge. Za narednu 2018. godinu Udruga će pokušati dobiti sredstva od Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. U koliko se ta sredstva ne ostvare niti se broj članova ne poveća, udruga će prestati s radom. U narednom razdoblju udruga će pokušati organizirati nekoliko kulturnih događaja prvenstveno za Dan židovskog nasljeđa, prva nedjelja u mjesecu rujnu.

Proudly built with SiteSpinner free website maker
Proudly built with SiteSpinner free website maker