In Memoriam
Početna
B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz" Zagreb
Stranice uređuje Darko Fischer.

Svoje primjedbe možete poslati na dfischer1938@gmail.com

U Zagrebu je 13. 9. 2017. u 90. godinu preminuo Slavko Goldstein. Bio je poznati javni radnik, židovski aktivist. novinar, nakladnik i pisac. Ostavio je ogroman i neizbrisiv trag u hrvatskom društvu, nakladništvu, politici i književnoj publicistici. Sve ovo govori o njegovoj svestranosti.
Rođen je u židovskoj obitelji 1928. igrom slučaja u Sarajevu, ali je djetinjstvo do svoje 13. godine proveo u Karlovcu. Otac Ivo bio je uvaženi karlovački knjižar i Slavko je od malih nogu postao privržen knjizi. Njegovo sretno djetinjstvu naglo se prekida u travnju 1941. kada se u Hrvatskoj uspostavlja nacistička NDH i počinje progon Židova. Uskoro ostaje bez oca, koji je uhapšen i pogubljen u Jadovnu. Majku Leu ustaše odvode u zagrebački zatvor i o Slavku i njegovom mlađem bratu Danijelu pobrinuli su se susjedi i djed iz Tuzle. Majka se uspijeva vratiti u Karlovac i sa Slavkom odlazi u Kraljevicu, u talijansku zonu, područje spasa za Židove. Kasnije im se pridružuje i Slavkov brat Danijel koji je bio kod djeda u Tuzli. Majka uspostavlja vezu s partizanskom pokretom i time osigurava odlazak u partizanske jedinice. 1942. Slavko postaje partizan kada s grupom iz Kraljevice u kojoj je bilo sedam Židova, odlazi u Gorski kotar. U toku tri godine partizanskog ratovanja, Slavko pokazuje hrabrost i biva odlikovan i postaje član Komunističke partije. Po oslobođenju, 1945. obitelj Goldstein se vraća u Karlovac a 1947. sele se u Zagreb. Razočaran zbivanjima i prilikama iza rata Slavko prestaje biti član Komunističke partije, napušta tadašnju Jugoslaviju i odlazi u Izrael, no vraća se u Zagreb 1951. Tada počinje njegov novinarski rad, jedan je od osnivača i urednika tada popularnog tjednika "Vjesnik u srijedu", no kasnije prelazi u "mirniji posao" na radio stanici Zagreb. Neko vrijeme radi kao pisac filmskih scenarija. Kako ga je uvijek privlačila knjiga, ubrzo se počinje baviti izdavalaštvom. Objavljuje knjige koje nisu po volji tadašnjoj komunističkoj vlasti. Aktivan je u židovskim krugovima, bio je predsjednik Židovske općine Zagreb i vjerske zajednice Bet Israel. Bio je i član B'nai B'ritha. Koncem 80-ih bavi se politikom i jedan je od osnivača prve stranke u tadašnjoj komunističkoj Hrvatskoj. Posljednjih desetak godina svog života i sam piše knjige koje nemaju samo publicističko literarnu važnost već i povijesni značaj.
Slavko Goldstein bio je prije svega hrabar čovjek, po vlastitim riječima to je stekao u partizanima. Bio je samostalan, nije pripadao nikome i nije bio obavezan dijeliti ničija mišljenja. Njegova hrabrost proistjecala je iz njegovih optimističkih očekivanja. Bio je hrabar kada je s 13 godina ostao sam bez oca i majke. Bio je hrabar kada je otišao u partizane. Bio je hrabar kada je napustio Komunističku partiju. Bio je hrabar kada je izdao knjigu "Moskovske godine" Veljka Mičunovića. Bio je hrabar kada je osnovao HSLS. Bio je hrabar kada je 1993. u Zagreb pozvao beogradske intelektualce. Bio je hrabar kada je napisao knjigu 1941. godina koja se vraća!  Bio je hrabar kada se odupirao nacionalizmima, jer on je bio Europejac, Jugoslaven, Hrvat i Židov.
Bio je uspješan. Bio je uspješan kao novinarski urednik . Bio je uspješan kao filmski scenarist. Bio je uspješan kao izdavač. Bio je uspješan kao pisac. Najuspješniji bio je u svojoj ljudskosti.

Zdenko Sternberg
U Zagrebu je 2. srpnja 2018. u 98. godini života umro prof. dr. Zdenko Sternberg. Rođen je u Osijeku 28. srpnja 1920. Holokaust je preživio kao izbjeglica u Italiji i Švicarskoj. Po struci je bio fizičar, radio je kao znanstvenik na prestižnom hrvatskom institutu Ruđer Bošković i kao profesor na Sveučilištu. Član B'nai B'rith lože bio je od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća. Zbog poodmakle dobi prestao je dolaziti na sastanke lože pred oko 15 godina.
Zihrono LivrahaDana 27. 11. 2015. Napustila nas je Erika van Gelder, donedavna predsjednica BB Evropa. Roðena je 1947. u logoru za raseljena lica (DP camp) od roditelja koji su preživjeli Auschwitz. Majka joj umire ubrzo nakon roðenja te je posvaja jedan rumunjski braèni par. Mladost provodi u Rumunjskoj. Nakon kraæeg boravka u Izraelu 1966. i Kanadi od 1967., odlazi u Nizozemsku gdje se udaje za Davida van Geldera. Majka je dviju kæeri i dvoje unuèadi. U B'nai B'rithu aktivna je od 1996. godine. Bila je potpredsjednik i predsjednik BB Evropa. Njenom smræu BB Evropa gubi jednog od svojih najaktivnijih èlanova.

Zihrona Livraha
Proudly built with SiteSpinner free website maker
Proudly built with SiteSpinner free website maker